new times

oude juwelen verzamelen

Zilver snel herkennen

Stel: je loopt ergens op een rommelmarkt, en je ziet iets waarvan je denkt dat het zilver zou kunnen zijn. Waar moet je op letten? Hoe kan je zien of iets echt zilver is of niet? Wel, het eerste dat je moet doen is natuurlijk kijken of er stempeltjes in staan.

Antiek zilveren medaillon

Antiek zilveren medaillon

Cijfers vanaf het getal 800, dus 800, 835, 900 of 925 zijn echt zilver. Cijfers die lager zijn, zoals 80, 90, 100, 119, 150 wil zeggen dat het om een verzilverd object gaat.
In Engeland gebruikten ze het symbool van een staande leeuw, “lion passant”: het gezicht naar de linker kant met één poot opgeheven.
In de Verenigde Staten zetten ze soms “STERLING” op een zilveren voorwerp.

Sterling zilver, 1907, Chester

Sterling zilver, 1907, Chester

Als je op een voorwerp ziet staan: ARG 800, ARG 1000, German Silver, Nickel Silver of Alpaca, wil dat ook zeggen dat het verzilverd is, en dus geen volledig zilveren voorwerp.

Dan een paar echt eenvoudige trucjes:

Er bestaan, net als voor goud, ook testkids voor zilver met zuur. Deze zijn natuurlijk een zekere manier om te bepalen of iets zilver is of niet.
Misschien mijn belangrijkste tip van al: neem veel voorwerpen vast, test, vergelijk en geniet van je kennis!

Dina Lejeune
Dina Lejeune, collector.

11 Comments

 1. Bete…
  Ik heb een bestek gekocht met een stempel ARG.0.008, niet magnetish
  Wat betekent stempeltje.
  Met vr. gr.
  Sofie

  • Hey Sofie, ik ben geen expert ter zake. Volgens mij is het bestek verzilverd, maar je kan het best eens naar een juwelier brengen.
   Mvg,

 2. De truc met de magneet geldt trouwens alleen voor ijzer. Als de onderlaag van nikkel (vaak bij munten) of van koper is, dan werkt de magneet niet.

  De nummers 925 (1e gehalte), 835 (2e gehalte) en 800 (3e gehalte, vaak Djokja zilver uit Indonesië) geven aan, dat er elke keer iets meer koper aan het zilvergehalte is toegevoegd. Het 1e gehalte wordt als het echte Sterling zilver beschouwd, maar ook de andere twee vallen onder de noemer ‘zilver’ maar dan van de 2e of 3e gehalte.

  Cijfers die lager zijn, zoals 80, 90, 100, 119, 150 wil zeggen dat het om een verzilverd voorwerp gaat. Let op: ook als je er staat: ARG 800, ARG 1000, German Silver, Nickel Silver of Alpaca, wil dat zeggen dat het geen echt zilver is!

  Bij bestekken met merkteken ARG…AMZ..AMC.800 gaat het meestal over verzilverd.
  Heb zelf een bestek , en om correct te zijn, bij verkoop, zet ik verzilverd, ondanks dat ik vele te koop zien staan, als antiek en echt zilver, met dan een veel te hoge prijs erbij. Als je beetje rond snuffeld, merk je zowizo al het verschil..

  Het blijft natuurlijk een (mooi) bestek, en voor een gewoon 18/10 mooi bestek betaal je toch ook al wat .

  grtks
  Nana

  • Memeti maria

   Hallo , ik heb thuis bestek liggen 800 amc ik weet niet of dit wel echt zilver is. Kan ik hier bij u terecht? Mvg

 3. Oeps… Mijn man had een vork in zijn hand die wat blaasjes oid had en zei, die gooi ik weg hoor, heb de lepel ook al weggedaan. Ik vroeg of er iets achterop stond. Ja AMC 800, gejat zei hij..
  Even gegoogled en kwam op uw site. Haha, noch gejat, noch “niets”. Maar ze zijn niet mooi meer en leggen ze maar apart.

 4. Beste is iets zilver als er alleen een 1 of een 3 opstaat voor de rest staan er geen keurmerk op wel staat er Garrard &co 8865 op mvr groet Ruud

 5. Buelens Martine

  Hallo,

  Kan mij iemand helpen, ik heb van een overleden nonkel verzilverd bestek geërfd. Het éne setje is van Clarfeld (90) ongeveer 80 jaar oud en het andere van de gebrs Krumm(90) ongeveer 60 jaar oud. Kan mij iemand helpen met de evt. waarde per stuk .

  Alvast bedankt,
  Martine

 6. patricia

  hallo
  kan iemand mij helpen
  ik heb hier een cocktail shaker met een ster en nr12,
  ik dacht dat een ster zilver was???????

 7. Ik heb een zilveren bestek met vermelding 30gr, 50gr, 60gr op de
  > lepels, messen vorken
  >
  > Wat betekenen die cijfers en letters?

 8. Ik heb een groot oud taart lepel ofzo , heeft 5 stempels erachter en onder anderen een kroon en daar onder EB is ook een V daarbij en andere oude stempels ik wou graag meer over weten als is er een email ofz waar ik een foto kan sturen zal beter zijn want zijn veel stempel die ik niet kan beschrijven

 9. Dominic

  Heb een schotel gevonden met twee stempels:
  ☆190PA 925
  Kan je hier iets meer over vertellen.

Geef een reactie

|
-