new times

oude juwelen verzamelen

Vondst van de dag: Fede gimmel ring

Vondst van de dag

Een tijd geleden vond ik deze bijzondere ring. Na een beetje opzoekingswerk ontdekte ik dat het een fede gimmel of fede gimmal ring is.

Fede gimmel ring

Fede gimmel ring

De oorsprong van de Fede gimmel ring

Fede komt van het Italiaanse ‘mani in fede‘, wat zoiets betekent als:’handen in vertrouwen’. Het ontwerp van de fede gimmel ring dateert uit de Romeinse tijd, maar ze waren bijzonder populair in Europa vanaf de 12e eeuw tot de 18e eeuw.

Verlovingsring of trouwring

De fede gimmel ring werd in het verleden vaak als trouwring of verlovingsring gebruikt. De ring bestaat uit twee of drie ringen met twee handen op aparte ringen, vaak een hart op de middelste ring en de ringen die met elkaar verbonden zijn. In het verleden werden deze ringen dan van elkaar gescheiden zodat een verloofd koppeltje elk een eigen ring kon dragen. Op de trouwdag werd de ring door een goudsmid dan terug in elkaar gesoldeerd.

Fede gimmel ring

Fede gimmel ring

Schattejacht

Fede gimmel ringen werden meestal gemaakt van zilver of goud soms gedecoreerd met edelstenen of niello. Vaak werd er op de zijkant van de ringen een tekst gegraveerd. Als je met zilver of goud te maken hebt, dan kan je meestal keurmerkjes vinden. Dan kan je meestal al direct opzoeken hoe oud je ring is.
Toen ik mijn ring kocht dacht ik dat ik een echt 18e eeuws exemplaar had gevonden! Maar als je hem een beetje beter bekijkt kan je zien dat het hartje wel erg scherp is uitgesneden. Bovendien kan zien dat de ring zelf niet erg goed is afgewerkt. En dan komt er nog bij dat hij geen echt zilver is. Vermoedelijk is mijn Fede gimmel ring dus een reproductie van de jaren ’70. Het is een mooi ontwerp en dus spreekt het nog steeds veel mensen aan.
Ik blijf zoeken en hopelijk vind ik de volgende keer een echt antiek exemplaar.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-