new times

oude juwelen verzamelen

Vondst van de dag: celluloid broche

Celluloid broochCelluloid broochGrote vrolijke celluloid broche

de laatste tijd heb ik wat minder tijd/energie gehad om op schattejacht te gaan, en dat is jammer want het is volop rommelmarktseizoen.

Gelukkig heb ik altijd een grote voorraad juweeltjes die het waard zijn om iets over te schrijven.

Kringwinkel

Ik vond deze broche een paar weken geleden in een kringwinkel in de buurt. Het is een grote broche met een diameter van 4 cm, een echte eye catcher dus. De broche stelt een soort krans voor van blaadjes met een gekleurde stip op elk blaadje. Ze doet me een klein beetje denken aan de craftsprojectjes met brooddeeg op school, wie herinnert zich dat niet?  Of zo een krans met hulst en kerstballen die je tijdens de kerstperiode aan je voordeur hangt. 🙂

Deze broche is volgens mij gemaakt van celluloid, met een metalen sluiting. Het is een eenvoudig model maar met een mooie gedetailleerde afwerking: kijk naar de nerfjes van de blaadjes, zo fijn gemaakt! En ook de afwerking aan de achterzijde is netjes gedaan. Als sluiting is er een eenvoudige c-sluiting.

Mode

Waarschijnlijk werd deze broche eind jaren ’50- begin jaren ’60 werd verkocht als goedkoop juweel in modewinkels. Ik kan me zo al inbeelden dat ik in een oude winkel van die tijd loop en uit al die fantastische accesoires kan kiezen, zo fijn!

Ze ligt nu een beetje verloren in een lade in een kastje, maar tijdens de zomer ga ik deze broche zeker dragen. Ik kijk er nu al naar uit! 🙂

 

Dina Lejeune
Dina Lejeune, collector.

Geef een reactie

|
-