new times

oude juwelen verzamelen

Verschil tussen glas en edelstenen kralen herkennen

 

Het verschil herkennen tussen glas en edelsteen

Glazen halssnoer

Glazen halssnoer met turkooisglas

Het is niet altijd gemakkelijk om het verschil tussen glas en edelsteen te herkennen bij een sieraad. Ik heb vaak halssnoeren gekocht die bv. leken op turkoois, amber of malachiet, maar helemaal zeker was ik nooit. Tot ik besloot om me daar eens beter op toe te leggen. Tegenwoordig lukt het me meestal wel om te bepalen of iets glas is of niet. Hier zijn alvast enkele tips die jou daarbij ook kunnen helpen:

Gebruik een goed licht

Dit lijkt misschien logisch maar ik kan het beter toch maar even vermelden want dit is zeer belangrijk: het is gemakkelijk om je te vergissen tussen glas en edelsteen als je geen goed licht hebt. Maar het is allemaal veel duidelijker als alles goed verlicht is.

Test het geluid van de kralen

Verschillende materialen klinken anders. Pak een streng kralen waarvan je zeker weet dat het van edelsteen is en luister naar het geluid als je de kralen tegen elkaar schud. Doe dan hetzelfde met een streng kralen waarvan je niet zeker bent of het glas is of edelsteen en vergelijk het geluid.

Bekijk de kralen eens goed

Glazen kralen kunnen in allerlei verschillende vormen worden gesneden. Edelstenen kralen zijn meestal kleiner en meestal zijn ze niet perfect glad maar meer natuurlijk van vorm. Bekijk de textuur en patroon van de kralen. Halfedelstenen hebben grillige patronen van kleuren en dan glazen kralen.

Bekijk de geboorde gaten van de kralen

Vanuit het gaatje in een glazen kraal kunnen fijne lijntjes ontstaan. Soms zit er nog een beetje poeder in het gaatje van een glazen kraal. Een kraal in halfedelsteen kan rond het gaatje scherfjes of chips vertonen.

Hardheid van de materialen

In een andere post had ik het al over de hardheidsschaal van Mohs. Dit kan je ook helpen om het verschil tussen glas en edelstenen te ontdekken. Glas is bv. veel harder dan amber of git. Het is wel veel moeilijker om het verschil te zien tussen glas en bv. rozenkwarts omdat die twee materialen qua hardheid dicht bij elkaar liggen.

Zo, ik hoop dat deze post je een beetje op weg kan helpen om het verschil te zien tussen glas en edelsteen!

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-