new times

oude juwelen verzamelen

Tijdsperiodes bij sieraden: Art Nouveau

Zilveren hanger 'moeder met kind' door Ovide Yencesse

Jugendstil of Art Nouveau is een kunststroming die op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk geïnspireerd op de Engelse Arts and Crafts-beweging met William Morris. De Art Nouveau-periode loopt grofweg van 1880 tot 1914. Eigenlijk was het een artistieke revolte tegen alles wat populair en gangbaar was in de 19e eeuw.  Rond 1895 was de gangbare stijl vooral de neostijlen (neogothiek, neoclassicisme, neorenaissance, Egyptische revival ea).
Met de Art Nouveau wilde men mooie, degelijke objecten maken voor de gewone man. Het sociale element werd uiteindelijk over het hoofd gezien: Art Nouveau was al vanaf het prille begin een dure kunstvorm slechts betaalbaar door de rijken.
De Art Nouveau-periode duurde niet lang, maar toch bracht de stijl een enorme rijkdom aan voornamelijk gebruiksvoorwerpen (glaskunst, sieraden, meubels ea), architectuur en schilderkunst.
Er lag een focus op creativiteit en ambacht, want in die tijd was de industriële revolutie net in volle actie, en mensen vonden dat alles te industrieel en repetitief werd.
Spijtig genoeg was de aanzet voor het verval van deze stijlperiode het feit dat de Art Nouveau-stijl gecommercialiseerd werd en vaak goedkoop werd gekopieerd. Ook het begin van de eerste Wereldoorlog luidde het einde in van deze stijl.
De naam Art Nouveau is trouwens afkomstig van de in 1895 in Parijs geopende galerij van Siegfried Bing. Deze winkel heette “L’Art Nouveau”.
De naam Jugendstil komt dan weer van het weekblad “Die Jugend” dat vanaf 1896 in München verscheen.
Er zijn enorm veel boeiende boeken geschreven over de Art Nouveau periode en Art Nouveau sieraden in het bijzonder. Ik ga me hier beperken tot enkele algemene  kenmerken.

Enkele vaak terugkerende motieven en elementen uit deze tijdsperiode:

-natuurlijke onderwerpen: zwanen, pauwen, slangen, orchideeën, irissen, vleermuizen, libelles, uilen ea.
-asymmetrisch lijnenspel: afkeer van symmetrie
-de vrouw: silhouetten, gezichten met lang golvend haar…
-emailletechniek
– gebruik van opaal, amber, hoorn, ivoor, parel…’minder dure materialen’ in vergelijking met de vorige tijdsperiode toen vooral diamant erg populair was

Belangrijke mensen uit deze stijlperiode:

-René Lalique: Franse ontwerper die voor Cartier en Boucheron werkte en die stukken maakte voor Samuel Bing’s winkel: Maison de l’Art Nouveau
– Henri Van de Velde: Belgische architect, ontwerper en kunstschilder.
-Victor Horta: Belgisch architect
-Antonio Gaudi: Spaanse architect

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-