new times

oude juwelen verzamelen

Tijdsperiodes bij sieraden: Amsterdams School

Amsterdamse School broche

Amsterdamse School broche

Dit is één van mijn favoriete sieraden van het ogenblik!
Ik kocht deze broche een tijd geleden van een vriendin. Zij verzamelt glas en servies en ze heeft een erg goede smaak. De broche is een voorbeeld van de Amsterdamse School- stijl, maar ze heeft ook iets weg van de Arts and Crafts beweging. Typisch voor de Amsterdamse school is het gehamerde oppervlak van de broche. De steen is waarschijnlijk een chrysopraas. Aan de hand van de tube sluiting en de c-sluiting kan je de broche rond 1910 dateren.

Wat is de Amsterdamse School?

Het is een (bouw)stijl die populair was vanaf 1910 tot ongeveer 1930. De verschillen met de Art Nouveau, de Art Deco en de Nieuwe Kunst van de architect Berlage zijn vaak miniem, maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen. De Amsterdamse School is net als de Art Nouveau en de Art Deco een reactie op de vele neo-stijlen die in de 19e eeuw zo populair waren (zie Victoriaanse tijd). Onder invloed van de vele veranderingen van die tijd (industrialisme, nieuwe uitvindingen, veranderingen van de maatschappij) kwam er meer vraag naar een nieuwe stijl en nieuwe vormgeving. In andere delen van Europa werd de Art Nouveau erg populair. In Nederland ontstond een meer sobere en rationele variant van de Art Nouveau. De bekendste architect van die stijl was Berlage. Maar deze Nederlands Art Nouveau was vaak zo sober, dat er een tegenbeweging kwam. De Amsterdamse School-architectuur werd zoals je waarschijnlijk al kon vermoeden vooral rond Amsterdam gebruikt. Er zat ook een sociaal kantje aan deze architectuur: ze werd gebruikt voor arbeidershuizen en sociale wijken. Maar ook de Art Nouveau probeerde een kunst voor iedereen te zijn. Bij beide stijlen lukte dit uiteindelijk toch niet zo goed.

Achterkant van Amsterdamse School broche

Achterkant van Amsterdamse School broche

Wat is het verschil met Art Nouveau?

Bij de Amsterdamse School lag de nadruk meer op spektakel, romantiek en schoonheid. Bij de Art Nouveau werd vaak inspiratie gehaald uit natuurlijke en plantaardige vormen, vb bloemen, draken, vogels, insecten, planten ea. De Amsterdamse School is abstracter, met geometrische vormen en meer nadruk op de verschillende vormen.

Totaalkunst

Hoewel Amsterdamse School vooral gezien wordt als een architectuurstijl werd de stijl ook toegepast in andere kunstvormen. Er werd zoveel mogelijk geprobeerd om de grenzen tussen architectuur en toegepaste kunst te verleggen. Beeldhouwwerk, smeedijzer, meubilair en schilderkunst werden samen toegepast om tot een mooi geheel te komen. En zo komen we weer bij de sieradenkunst uit.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-