new times

oude juwelen verzamelen

Wat is git en wat is Franse git?

Broche van Franse Git

Wat is git?

Git is net zoals barnsteen, koraal en parel een materiaal van organische oorsprong. Het is eigenlijk gefossiliseerd hout van miljoenen jaren geleden en wordt op ongeveer dezelfde manier gevormd als steenkool. Onder de microscoop is de structuur van het hout nog te zien, soms kan je zelfs de jaarringen nog zien.

Hoe kan je git herkennen?

Git is ondoorzichtig, donkerbruin tot zwart en licht in gewicht. Het voelt warm aan als je het aanraakt, daardoor is het aangenaam om te dragen. Het is een zacht materiaal (hardheid 2,5 tot 4 op de schaal van Moh). Net als barnsteen is git elektrisch oplaadbaar door het met wol op te wrijven.
De beroemdste git komt uit het Engelse Whitby, maar je kan het op meerdere plaatsen in Europa vinden.

De geschiedenis van git

Git werd erg populair tijdens de Victoriaanse periode. Koningin Victoria droeg sieraden uit git tijdens haar jarenlange rouwperiode. Git bleef vanaf de 16e eeuw tot het begin van de 20ste eeuw vooral gebruikt voor rouwjuwelen, vooral omdat het zwart is.

Broche in git

Broche in git

Franse git herkennen

Franse git zijn geslepen kralen van zwart glas. Deze Franse git werd ge├»ntroduceerd omdat gewone git zeldzaam werd door de grote vraag in de victoriaanse periode. Dit werd ook als rouwjuweel gebruikt, maar het is dus een ander materiaal dan ‘git’. Franse git is gemakkelijk te

herkennen aan z’n glans en het voelt koud aan terwijl git net warm aanvoelt.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-