new times

oude juwelen verzamelen

Sieraden techniek: guilloche of guilloché

Technieken in sieraden

Een tijdje geleden kocht ik een zilveren geëmailleerd guilloche hangertje in de vorm van een ei. Het dateert waarschijnlijk uit  het begin van de 19e eeuw.

Wat is guilloche of guilloché nu eigenlijk?

Guilloche is een graveertechniek waarbij een geometrisch patroon mechanisch op een ondergrond wordt aangebracht. Het patroon bestaat meestal uit verschillende lijnen die een maaswerk van bogen en golven vormt. De machine die daarvoor gebruikt wordt zorgde ervoor dat de fijne lijnen veel meer gedetailleerd en precies werden aangebracht dan als het allemaal met de hand moest gebeuren. De eerste machines werden in de 15e en 16e eeuw gebruikt voor zachte materialen als ivoor en hout. In de 18e eeuw werden de machines dan gebruikt op zilver en goud.

Mintgroen emaille guilloche eitje

Mintgroen emaille guilloche eitje

Vanaf wanneer werd het gebruikt?

Guilloche kende zijn hoogtepunt in de victoriaanse periode en het werd erg veel gebruikt in de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Vanaf 1885 werd de techniek massaal gebruikt in navolging van de eieren van Carl Fabergé. Hij versierde zijn beroemde juwelen in de vorm van eieren met guilloche waarop transparante emaille werd aangebracht. Met prachtige resultaten. De tsarin van rusland was fan van de guilloché eieren van Fabergé.

Waarvoor werd guilloche allemaal gebruikt?

Guilloche werd niet enkel voor sieraden gebruikt, op bankbiljetten word de techniek vaak nog toegepast om valsmunterij te voorkomen. En met een spirograph kan je zelf ook eenvoudige guilloche-motieven maken op papier.
Ik vind het alvast een techniek met geweldig mooie resultaten. In de toekomst kijk ik zeker uit naar nog meer sieraden met guilloche.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-