new times

oude juwelen verzamelen

Sieraden schoonmaken

Hier volgen enkele algemene tips en richtlijnen om je sieraden schoon te maken.

Fantastic plastic

Fantastic plastic

Bijoux/fantasiejuwelen

Fantasiejuwelen (vb van de firma Monet, of Lisner) kan je best gewoon met een proper doekje schoon wrijven. De meeste bijoux mogen niet vochtig worden omdat dit hun afwerkingslaag kan aantasten. Vaak hebben bijoux ook stenen die met lijm bevestigd zijn, en die mogen niet vochtig worden omdat de lijm zou kunnen los komen.

Goud en diamanten

Gouden sieraden en sieraden waarin diamanten gezet zijn in een open zetting kan je best reinigen met afwaszeep. Je lost een beetje afwaszeep op in lauw water, dan neem je een zachte tandeborstel en daarmee po

ets je de juwelen proper.  Vergeet ook zeker de achterzijde van de diamanten niet te poetsen. Als je sieraden proper zijn kan je ze best nog eens afspoelen met lauw water, en daarna droog wrijven. Voila! Zo goed als nieuw.
Let er wel op dat je geen sieraden met zachte stenen als opaal niet in te warm water wast, want de opaal kan breken bij te grote temperatuurverschillen. Je mag ook nooit antieke diamanten met een gesloten zetting in water onderdompelen. Diamanten werden vroeger roos geslepen. Om ze meer glans te geven werd er folie achter de diamant bevestigd. Deze folie mag niet met water in contact komen.

Oorringen van goud en parel

Oorringen van goud en parel

Parelhalssnoeren

Je geknoopte parelsnoeren mag je niet in water onderdompelen, want dan kan het snoer uitgerokken geraken. Je kan best gewoon je parels reinigen door ze op een zachte doek te leggen, en er zacht over te gaan met een zacht make up borsteltje dat je in water met een zachte shampoo hebt gedompeld. Als je klaar bent kan je de parels terug proper krijgen door er met een uitgewrongen vochtig doekje over te wrijven.
Deze methode werkt ook voor turkoois, dat is een redelijk poreuze steen.

Zilver

De beste tip aller tijden voor het poetsen van zilver kan je hier vinden: soda kristallen!
Je neemt een bakje, een rol aluminiumpapier, een zak soda kristallen en heet water. Je legt een stuk aluminiumpapier op de bodem van het bakje en je legt daarop je sieraden die gepoetst moeten worden. Vervolgens gooi je een handvol soda kristallen over je sieraden. Ik zorg er wel altijd voor dat het aluminiumpapier in contact komt met met alle zilveren voorwerpen. En dan giet je het hete water in het bakje.
Alles gaat borrelen en het begint echt vies te ruiken, dat komt door de reactie van het aluminium met zilversulfide (de aanslag). Als je ziet dat er geen reactie meer is kan je je zilveren sieraden uit het water halen en afspoelen. Dan even met een propere doek opblinken en ze glimmen als nieuw!
Dit moet je niet doen met oude voorwerpen met een mooi patina! Want vaak zorgt die oude glans ervoor dat je voorwerp veel meer waard is! Ook sieraden met stenen of een emaille laag moet je zo niet proper maken.
Sommige stenen zoals opaal mogen niet ondergedompeld worden in water.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-