Als je een parelhalssnoer erft of ergens tweedehands koopt, is het soms moeilijk om te weten of de parels echt of imitatie zijn.
Zowel echte als imitatieparels kunnen prachtig zijn. Beter een mooi imitatieparelsnoer dan een lelijk echt parelsnoer. Maar toch is het qua waardebepaling ea handig om te weten of het echte of valse parels zijn.
Hier zijn enkele eenvoudige trucjes om dat te weten te komen.
Meet de diameter van de grootste parel van het halssnoer. In de jaren ’50 tot ’70 waren de meeste parels 4mm tot 6mm diameter. Gradueel oplopende halssnoeren waren populair. In die periode was de grootste parel ongeveer 7mm en de kleinste aan de sluiting ongeveer 3 of 4 mm diameter. Een halssnoer van rond deze periode met grotere parels was ofwel enorm duur, ofwel zijn het imitatieparels.
Een cultuurparel zal altijd kleine ‘foutjes’ hebben in de nacrèlaag. Een parel die perfect rond is en zonder die ‘foutjes’, zal waarschijnlijk de imitatie versie zijn.
Echte parels worden meestal geregen op een zijden draad. Tussen elke parel zit een knoopje. Dit om te voorkomen dat je veel parels verliest als je draad breekt, maar ook om te voorkomen dat de parels beschadigen doordat ze veel tegen elkaar wrijven.
Parelsnoeren op een katoendraad geregen en zonder knoopjes tussen de parels zijn dus meestal geen goed teken.
Echte parelsnoeren hebben meestal ook een waardevol slotje. Geen zilver of goldplate maar echt goud.
Wrijf zachtjes met de parels tegen je voortanden. Als de parels “korrelig” aanvoelen, zijn het echte. Voelen de parels glad aan, dan zijn ze imitatie.
Als het over een parelsnoer gaat, kan je zien of de parels echt of vals zijn door naar het boorgaatje te kijken. Bij echte parels wordt aan elke kant van de parel een gaatje geboord, die elkaar dan in het midden treffen. De gaatjes van echte parels zijn zo klein mogelijk, bij imitatie parels zullen de gaatjes meestal groter zijn. Bij imitatieparels krijg je soms nacré schilfers aan de boorgaatjes. Bij echte parels kan dat niet.
Goede imitatieparels zijn gemaakt van kralen in glas, keramiek of schelp die een laagje vernis, lak of vermalen schelpen hebben gekregen om op echte parels te lijken.
Thomas
bedankt voor de versie echte of valse parels.