new times

oude juwelen verzamelen

Oude juwelen zelf herstellen

Herstellen?

Case 1:  je hebt een halssnoertje met zoutwaterparels gekregen van je oma maar na een jaar breekt het.
Case 2: je hebt een broche met micromozaïek uit de 19e eeuw gekocht maar er ontbreken enkele tesserae.
Wat doe je? (Laten) herstellen of zo laten?
In het eerste geval zou ik zeker laten herstellen. Het is hier een eenvoudige herstelling. Waarschijnlijk moeten enkel de pareltjes opnieuw met de hand geknoopt worden.
In het tweede geval zou ik het zo laten. Een broche met micromozaïek uit de 19e eeuw is al antiek en best wel waardevol. Bovendien zijn deze sieraden zeldzaam en is een herstelling niet evident.
De echte verzamelaar is er meestal niet over te spreken dat er ook maar iets aan antieke sieraden wordt veranderd. Voor hem zijn sieraden best zo origineel mogelijk dus zonder enige herstelling en zéker zonder het vervangen van een onderdeel.

En ik geef hem geen ongelijk.
Maar het zal ook erg vaak gebeuren dat je die éne armband ziet liggen, maar er mist een steentje. Of je ziet een erg mooi halssnoer, maar het slotje is kapot. Dat zijn maar kleine herstellingen van eenvoudige sieraden.

Dan heb je twee mogelijkheden: ofwel laat je alles wat niet 100% in perfecte staat is liggen, ofwel neem je het mee en probeer je het zo goed mogelijk te (laten) herstellen.
Ik probeer vaak de juwelen te herstellen.

Herstellen van sieraden

In de loop der jaren heb ik een kleine voorraad aan reservespulletjes opgebouwd. Dat kan ik echt aan iedereen aanraden. Zo heb ik verschillende kleuren en modellen slotjes, draad, goede lijm (Devcon 5 minute Epoxy!), pareltjes, knijpkraaltjes enz. liggen. Ik doe enkel eenvoudige herstellingen van juwelen zelf.

Eenvoudige herstellingen kan je zelf doen:

Een halssnoer opnieuw rijgen, een nieuw slotje steken…dat doe ik zelf wel. Dit kan je echt eenvoudig leren via handleidingen op sommige websites. Er zijn veel verschillende technieken en je moet zelf een beetje uitproberen wat de beste techniek is voor jou of voor een bepaald juweel.
Zo kan je een kapot halssnoer met zoutwaterparels dat met de hand geknoopt werd best opnieuw knopen. De knoopjes tussen de pareltjes zorgen er in dit geval voor dat de parels niet steeds tegen elkaar wrijven en op den duur schenden!
Halssnoeren met de hand knopen is een techniek op zich, maar als je een beetje handig bent kan je ook dat leren via internet. Als je het niet ziet zitten om zelf een juweel te herstellen of als het een juweel is van grote waarde kan je best toch een expert raadplegen.
Soms lijm ik een clip terug aan een oorbel of zet een oorspronkelijk steentje terug vast. Dat hoort allemaal bij de eenvoudige herstellingen.

Grotere herstellingen en herwerken

Af en toe moet er wel meer gebeuren. Als er een ring moet verkleind worden, als er iets dicht gesoldeerd moet worden of andere zaken kan ik niet zelf doen. Dat soort herstellingen laat ik allemaal aan de vakman over.
Je hebt ook mensen die oorbellen maken met knoopjes, of zelfs prachtige bakelieten armbanden met herwerkte oude bakeliet (zoek eens Shultz bakeliet op!). Of  er wordt een oud halssnoertje iets ingekort zodat er ook nog een paar bijpassende oorbellen met dezelfde kralen kan gemaakt worden. Dit is al minder herstellen en meer herwerken. Het is een dunne lijn waar herstellen eindigt en herwerken begint.

Ik vind dat er wel enkele regels moeten gevolgd worden bij het herstellen/herwerken.

Armband gemaakt van bakelieten mahjong stukken

Armband gemaakt van bakelieten mahjong stukken

Een sieraad dat perfect in orde was moet met rust gelaten worden!
Ook iets dat echt waardevol of zeldzaam is moet ook met rust gelaten worden. Tenzij het echt noodzakelijk is om te herstellen, maar dan moet de herstelling best omkeerbaar zijn.

Ik vind ook dat een herwerkte sieraad niet als 100% authentiek en uit de periode mag doorverkocht wordt, want dat is de koper misleiden. Zo zal Shultz bakeliet altijd met ‘Schultz’ worden getekend.
Bij sommige sieraden is het duidelijk dat ze herwerkt werden. Er worden erg mooie armbanden gemaakt met spelstukken van het Mahjong spel of met dobbelstenen. Het is duidelijk dat voor dit soort sieraden oude spelstukken werden herwerkt.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-