new times

oude juwelen verzamelen

Made in Japan sieraden

Parure met imitatieparels, made in Japan

In de tweede wereldoorlog gaf Japan zich gewonnen op 14 augustus 1945.Rond die periode werd Japan bezet door de geallieerden: de Verenigde Staten organiseerden de bezetting maar ook Australië, India, Nieuw Zeeland en Engeland deden mee. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat Japan bezet werd door een andere natie. Deze bezetting eindigde op 8 september 1951. Tijdens de oorlog waren de meeste grote steden en het hele systeem vernietigd, waardoor miljoenen mensen gedurende vele jaren na de oorlog honger bleven lijden.
Na de tweede wereldoorlog was handwerk in Japan bijgevolg erg goedkoop, en dus werden er o.a. goedkope juwelen gemaakt in grote hoeveelheden. Daardoor wordt er soms neergekeken op Japanse bijoux.
Maar we moeten ons realiseren dat de meeste van die Japanse juwelen met de hand werden gemaakt, en daardoor zijn er geen twee exact dezelfde Japanse sieraden. Veel vintage Japanse bijoux zijn erg goed gemaakt. Vaak werden juwelen van de firma’s Coro, Trifari en Lisner ook in Japan gemaakt.
De Japanse werkmannen waren erg getalenteerd. De Japanse imitatieparels behoren nog steeds bij de beste van de wereld. Maar er werden ook nog andere parels gebruikt: glasparels, lampwerk-parels, kristalparels, lucite, celluloid en plastic…al deze soorten materialen werden met de hand omgevormd tot schitterende juwelen. Vaak kan je ‘made in Japan’, ‘Japan’, of ‘Occupied Japan’ als merkteken zien op de sluiting van het sieraad. Deze juwelen zijn tegenwoordig felbegeerd.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-