new times

oude juwelen verzamelen

Jakob Bengel juwelen

Collier van Jakob Bengel met chroom en galalith

Het ontstaan

Het bedrijf van Jakob Bengel werd in 1873 opgericht als een fabriek van horlogebandjes en kettingen in metaal.
Het bedrijf Jakob Bengel was gelegen in Idar-Oberstein, een streek in Duitsland die ook bekend is voor zijn edelstenenproductie. De firma van Bengel is pas de laatste jaren bekend geworden als belangrijke Art Deco juwelenproducent.

De vroege geschiedenis

Veel van de juwelen die Jakob Bengel tussen de jaren 1920 en 1930 maakte, werden in Frankrijk onder de naam ‘Original Julienne’, ‘Tchechoslavaquie’ of zelfs gewoon zonder naam verkocht.
Juwelen die een Frans cachet hadden werden in die tijd immers veel hoger geprezen. Wellicht was dat de reden waarom Jakob Bengel zovele sieraden uitbracht onder een andere naam.
Veel high-end winkels in Parijs verkochten dus Art Deco juwelen van de firma Jakob Bengel, zonder dat iemand daarvan op de hoogte was, want ze waren niet getekend.

De ontdekking van Jacob Bengel

In 1993 vond een echtpaar een brief in een stalenboek van een onbekende firma van bijoux. Door deze brief begon voor het koppel een speurtocht van 5 jaar om de vergeten productie van de firma Jakob Bengel te traceren.
In 2002 organiseerde dit koppel, Dr Heribert en Margarethe Händel, een tentoonstelling rond 160 sieraden van Jacob Bengel uit hun persoonlijke collectie.
Hierdoor ging de bal aan het rollen en werd de firma Jakob Bengel eindelijk erkend als producent van vele prachtige Art Deco sieraden.

Het materiaal

De meeste sieraden van Jacob Bengel zijn gemaakt met galalith en chroom. Ze gebruikten ook emaille om kleur te geven aan de schakels. Deze schakeltjes, die in vele sieraden terugkomen, zijn een verwijzing naar de core business van het bedrijf Jakob Bengel: horlogebandjes maken.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-