new times

oude juwelen verzamelen

Hoe kan je sieraden dateren: oorringen

Victoriaanse oorbellen met nierdraad

Victoriaanse oorbellen met nierdraad

Oorbellen dateren

Na het eerste deel over broches wil ik het in dit tweede deel van de reeks hebben over het dateren van oorringen.
Als je oorringen wil dateren kijk je best eerst naar de achterzijde.
Op het mechanisme kan je vaak aanwijzingen vinden zoals keurmerkjes. Als je keurmerkjes vind, weet je meestal direct de leeftijd van de oorbellen.
Je kijkt ook best naar het gehele ontwerp van de oorbel. Een oorbel kan een nieuw haakje gekregen hebben of op een ander manier hersteld zijn. Je kan de oorbel dan dateren aan de hand van de algehele stijl, de gebruikte materialen, de motieven die gebruikt zijn.

De types oorbellen

Oorringen voor oren met gaatjes bestonden lange tijd in drie types: de vishaak, de nierdraad en de vijsdraad oorbel.

Mexikaanse oorbellen met oorhaken

Mexikaanse oorbellen met vishaken

De oorbel met vishaak

De vishaak is het oudste type oorbel. Deze oorbel word nu nog steeds vaak gebruikt. De oorbel met vishaak heeft een haak die je door het gaatje in je oor steekt. Je kan de oude oorbellen van dit type herkennen omdat de oorhaak vastzit aan de oorbel zelf. Bij de meeste oorbellen met vishaak die je tegenwoordig ziet, zit de haak vast aan een lus aan de oorring. Je ziet de variante met vishaak aan de oorbel ook nog steeds, maar minder vaak.

Zilveren oorringen met pauwmotief en nier

Zilveren oorringen met pauwmotief en nierdraad

De nierdraad oorring

De nierdraad oorring is een type oorring die in gebruik is sinds 1870 en die nog steeds nieuw wordt gemaakt. Bij de nierdraad oorbel gaat er een draad door het gaatje in het oor, en een ander draadje zit vast aan de oorbel. Vaak is de nierdraad aan de onderzijde gebogen en vormt op die manier een soort haakje ter beveiliging van de oorbel.

Art deco zilveren oorbellen met

Art deco zilveren oorbellen met hefboom

De hefboom oorbel

Deze oorbel werd sinds 1880 gemaakt tot nu. Deze oorbel lijkt een beetje op de vishaak, maar dan met een extra hefboomje dat de oorbel beveiligt.

De vijsdraad oorbel

De vijsdraad oorbel kom je tegenwoordig bijna nooit meer tegen. Dit soort oorbel was in gebruik sinds 1890. Deze oorbel werkt volgens het principe van een vijs: je draait het uiteinde als een vijs vast op de schroefdraad. Het is wel een erg veilig type. Er is weinig kans dat je deze oorbellen kwijt geraakt.

Vijsdraad oorbellen

Vijsdraad oorbellen

En dan heb je nog oorbellen voor oren zonder gaatjes.
Hier heb je twee types: de oorclip en de schroefoorbel. Beide types worden nog steeds gemaakt, al zal je in Europa vaker oorclips vinden dan schroefoorbellen.

Groene bakelieten oorclips

Groene bakelieten oorclips

De oorclip

De oorclip bestaat zoals het woord al zegt uit een clip met scharnier. Dit type oorbel bestaat al sinds 1934 en het was erg populair tijdens de jaren ’50 en ’60.

De schroefoorbel

De schroefoorbel is erg populair in Amerika. Het is een schroefje dat je aanvijst en zo kan je redelijk comfortabel je oorbellen dragen. Dit type oorbel bestaat sinds 1894 maar het was ook erg populair tot het midden van de jaren ’50.

Schroefoorbellen

Schroefoorbellen

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-