new times

oude juwelen verzamelen

Hoe kan je sieraden dateren: broches

Broches dateren

Juwelen zijn om gedragen te worden. En meestal let men enkel op de voorzijde van sieraden. Maar het is vooral de achterzijde van sieraden waaruit je veel kan leren.
Met deze reeks artikels wil ik uitleggen hoe je verschillende soorten sieraden eenvoudig kan dateren. Ik zal beginnen met broches.

De scharnier

De scharnier is een goede methode om broches te dateren. Op de eerste foto kan je zien dat de broche een tube scharnier heeft. De tube scharnier werd gebruikt vanaf 1750 tot het begin van de 20ste eeuw. Daarna werden ze langzaamaan vervangen door smallere scharnieren. Deze scharnier bestaat uit een lang metalen tube vormige buis waarin de pen is vastgemaakt.

C-sluiting en tube scharnier van rond 1800

C-sluiting en tube scharnier van rond 1800

Vanaf  het begin van de 20ste eeuw kwamen er verschillende scharnieren in de mode. Ze waren allen smaller dan de tube scharnier uit de Victoriaanse tijd. De tube scharnier werd ook nog gebruikt, maar ze was smaller dan in de Victoriaanse periode. De vaste scharnier werd vanaf nu vaker gebruikt.

C-sluiting en vaste scharnier

C-sluiting en vaste scharnier

De sluiting

De c-sluiting is de eenvoudigste sluiting die je kan vinden. De ideale manier om te dateren. Ze werd gebruikt vanaf het midden van de 19e eeuw tot het begin van de twintigste eeuw. Als je antieke sieraden koopt is een c-sluiting altijd een goed teken. Als je deze sluiting ziet kan je er zeker van zijn dat het juweel waarschijnlijk met de hand gemaakt is en dat het oud is. Omdat deze sluiting niet zo veilig is als de later uitgevonden sluitingen, werd de productie voor het grootste gedeelte stopgezet rond 1900. Wat je op de foto ook kan zien is dat de naald langer is dan de broche zelf. Dit is ook een goed teken: hoe langer de naald is, hoe meer kans je hebt dat het sieraad dateert van rond 1850.
Je kan dus zien of je broche Victoriaans is door de langere naald, de tube scharnier en de c-sluiting.

c-sluiting, tube scharnier en lange naald

c-sluiting, tube scharnier en lange naald

De trombone sluiting werd vanaf 1850 gepatenteerd. Deze sluiting bestaat uit een buisje waarin de naald werd gestoken. Het buisje werd vervolgens van links naar rechts gedraaid en terug geschoven om te sluiten. Ze werd gebruikt tot het midden van 1950.

Broche met trombonesluiting

Broche met trombonesluiting

De veiligheidssluiting werd uitgevonden rond 1910. Vanaf 1920 tot vandaag blijft ze in gebruik. Er zijn verschillende varianten van deze sluiting in omloop, maar ze bestaat uit een c-sluiting waarover een sluitingsmechanisme schuift.

Broche met veiligheidssluiting

Broche met veiligheidssluiting

Waar je erg moet op letten bij het dateren van broches is of de sluiting niet vervangen is na verloop van tijd. Als je vermoed dat je een oude broche hebt maar ze heeft een moderne sluiting dan moet je goed uitkijken. Als de sluiting een andere kleur heeft dan de rest van het juweel, of als de sluiting van een ander metaal is dan kan het zijn dat het een vervanging is. Je kan ook kijken naar het soldeersel: als dat er een hele berg soldeersel werd gebruikt kan het ook om een herstelling gaan.
Ik hoop dat deze post een beetje kan helpen om je broche te dateren! Later volgt een post over het dateren van oorbellen en andere sieraden!

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-