• feb : 28 : 2014 - Antieke sieraden: de aigrette
  • feb : 7 : 2014 - Het huwelijk in de Victoriaanse tijd: trouwen en bijgeloof
  • jan : 31 : 2014 - Het huwelijk in de Victoriaanse tijd: verloving en de ring
  • dec : 25 : 2013 - Art deco ring met diamant
  • dec : 21 : 2013 - 2013 in foto’s: schatten van dit jaar
Victorian wedding

Victorian wedding

Huwelijk in de Victoriaanse tijd

Ik schreef eerder al over de Victoriaanse periode, over rouwsieraden en over de symboliek in de Victoriaanse periode, deze keer wil ik het hebben over het huwelijk in de Victoriaanse periode.
Mensen hebben vaak een romantisch beeld voor ogen als ze denken aan de Victoriaanse periode.
Maar bij het huwelijk kwam er niet zoveel liefde en romantiek kijken in die tijd als je misschien zou denken. Een verloving werd gezien als een zakelijk voorstel, en men moest een aantal zeer specifieke regels volgen.

De regels van het huwelijk

-Mensen in de Victoriaanse tijd moesten zoveel mogelijk binnen dezelfde klasse trouwen. Trouwen met iemand die hoger stond op de sociale ladder werd aanvaard, maar trouwen met iemand die lager stond werd echt niet goedgekeurd.
-Vrouwen moesten een aanzienlijke bruidsschat in het huwelijk meebrengen. De bruidegom moest in ieder geval kunnen bewijzen dat hij zijn vrouw eenzelfde levensstijl als ze gewoon was kon bieden.
-Een ongetrouwde vrouw kon eigendommen en geld erven vanaf haar 21ste verjaardag. Maar van zodra huwde mocht haar man doen wat hij wou met al haar bezit! Een getrouwde vrouw mocht zelf geen testament hebben, want haar man mocht immers doen wat hij wilde met haar eigendommen! Hij mocht zelfs alles wegschenken aan zijn buitenechtelijke kinderen als hij die had!
-Vrouwen trouwden omdat ze geen andere opties hadden. Ze hadden vaak niet lang op school gezeten en ze kenden enkel huishoudelijk werk. Ze hadden iemand nodig om hen te onderhouden en ze werden aangemoedigd om zoveel mogelijk kinderen te krijgen.

Koningin Victoria in trouwkleed

Koningin Victoria in trouwkleed

De verloving

-Het huwelijk was een erg serieuze zaak. Vrouwen wisten dat ze al hun eigendommen zouden verliezen na hun huwelijk, dus hadden ze er alle belang bij om een goede partner te vinden.
-Beide families voerden openlijke gesprekken over het financiële aspect. Zo waren er geen verassingen en wisten beide partijen wat ze na het huwelijk konden verwachten op financieel vlak.
-Als alle financiële zaken van de baan waren, kon het huwelijksaanzoek plaatsvinden. De man gaf zijn verloofde een ring. De verloofde mocht ook een ring geven aan de toekomstige bruidegom, maar dit was niet noodzakelijk. Na de verloving gaf de moeder van de bruid een verlovingsdiner voor het toekomstige koppel.
-Verlovingen duurden gemiddeld tussen 6 maand en 2 jaar. Na de officiële verloving mocht het koppel meer tijd met elkaar doorbrengen. Zo mochten ze nu in het openbaar elkaars hand vasthouden, ze mochten samen wandelen en ze mochten samen in een koets zitten (wel een open koets!).
-Als de regels van de verloving niet gevolgd werden zou de reputatie van de vrouw aan diggelen gaan. De verloving zou waarschijnlijk worden afgeblazen en ze zou de rest van haar leven als oude vrijster moeten slijten.

De verlovingsring

De goudlegering

Net als in nu waren er in de Victoriaanse periode ook verschillende stijlen van verlovingsringen. Geel en vooral ook roze goud waren erg populair in die tijd. Zoals ik eerder al schreef krijg je roze goud door koper toe te voegen aan de goudlegering. Hoe meer koper je toevoegt, hoe meer roze het goud zal worden. Roze is een romantische kleur en daardoor werden veel verlovingsringen in roze goud gemaakt.

De edelstenen

Tegenwoordig hebben veel verlovingsringen één grote diamant. In de Victoriaanse periode werden er verschillende soorten edelsteen en kleine diamantjes gebruikt. Edelstenen die vaak voorkwamen in verlovingsringen waren o.a. robijn, safier, smaragd, parels, opaal. Vaak werden er zelfs helemaal geen diamanten in verwerkt. Voor 1870 waren diamanten erg zeldzaam, en je kon dus bijna geen ring met grote diamanten vinden in die periode. In 1870 gingen de diamantmijnen in Afrika open, en sindsdien zijn er veel meer diamanten in sieraden verwerkt.

De stijl van de verlovingsringen

Victoriaanse slangenring

Victoriaanse slangenring

In de Victoriaanse periode waren er verschillende stijlen verlovingsring populair. De ring die het vaakst werd gekocht was de slangenring. Dit in navolging van de verlovingsring van Koningin Victoria.
De slangenring bestond uit twee slangen die in elkaar verstrengeld waren. Soms waren de slangen met edelstenen bezet. De twee slangen stellen de bruid en de bruidegom voor, en eeuwigheid.
In de Victoriaanse periode waren ringen met drie stenen ook erg populair als verlovingsring. Tegenwoordig zijn de drie stenen vaak diamanten, maar in de Victoriaanse periode konden andere edelstenen of parels ook gebruikt worden in dit soort ring.
Nog een populaire verlovingsring is de zogenaamde REGARDS ring. Daarmee bedoel ik een ring waarin verschillende edelstenen gezet zijn. De eerste letter van de edelsteen werd gebruikt om een woord te spellen. (vb Ruby, Emarald, Garnet, Amethyst, Ruby, Diamond, Sapphire= Regards).

 

 

Leave a Reply


Featured Video

Bakelieten armbanden

Posted on apr - 25 - 2014

0 Comment

Antieke sieraden: de aigrette

Posted on feb - 28 - 2014

0 Comment

Sieraden in gietijzer/Fer de...

Posted on feb - 14 - 2014

0 Comment

Het huwelijk in de...

Posted on feb - 7 - 2014

0 Comment

Het huwelijk in de...

Posted on jan - 31 - 2014

0 Comment

Nog schatten gevonden

Posted on aug - 28 - 2011

0 Comment

Brighter bakelite: de echte...

Posted on aug - 15 - 2013

0 Comment

Verschil tussen glas en...

Posted on mei - 2 - 2013

0 Comment

Parels: hoe echt van...

Posted on okt - 4 - 2011

0 Comment

Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Graphic Design and Webdesign
  • Graphic Design and Webdesign
  • Graphic Design and Webdesign
  • Graphic Design and Webdesign