new times

oude juwelen verzamelen

Fake bakeliet?

Op internet kan je veel lezen over fake bakeliet -fakelite- zoals het soms genoemd werd.
Je hebt de believers en je hebt de not- believers. Ik behoor tot die tweede categorie. Ik ben nog nooit van dichtbij of van ver fake bakeliet tegengekomen. Volgens mij is het eigenlijk iets dat meer in Amerika speelt dan hier in Europa.

Ok, er zijn mensen die nog steeds bakelieten juwelen maken. Een naam die je in dat verband vaak tegenkomt is Shultz. Ron en Ester Shultz zijn een echtpaar dat oudere stukken bakeliet gebruikt om er nieuwe juwelen van te maken. En ze zijn erg goed in wat ze doen, vaak met prachtige bakelieten juwelen tot gevolg. Er zijn mensen die specifiek deze Shultz-juwelen verzamelen (zie link). Dit zijn dus echte bakelieten juwelen, maar wel nieuw gemaakt. Volgens mij is dit geen fake bakeliet. In diezelfde categorie heb je armbanden die gemaakt zijn van oude Mahjong steentjes of dobbelsteentjes van bakeliet. Dit is ook nieuw gemaakt, maar nog steeds bakeliet. Deze kan je volgens mij nogwel af en toe tegenkomen als je regelmatig bakelieten juwelen zoekt. En dan de verhalen over hele scheepsladingen bakelieten juwelen die nieuw gemaakt worden in China: ik geloof er niet in.  Er zullen misschien wel stukken gemaakt worden die op bakeliet lijken, maar die kan je al vlug herkennen door de herkenningsmethodes die ik in een vorig artikel al had opgesomd.
Maar échte bakeliet gaan ze niet namaken hoor. De persen en andere machines die gebruikt werden om bakeliet te maken zijn voor het overgrote deel in de loop der tijd kapot geraakt. En er is té weinig winst te maken met fake bakeliet om het hele productieproces weer op te starten. Dat zou eenvoudigweg niet renderen. Maar dat is maar mijn mening, ik kan altijd fout zijn. Wat denk jij?

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-