new times

oude juwelen verzamelen

End of the day bakeliet

De kleuren van bakeliet

Ik heb hier al verteld dat er verschillende kleuren te krijgen zijn in bakeliet. De kleuren die het meest gevraagd worden zijn heldere kleuren zoals geel, oranje, rood, groen en verschillende kleurcombinaties. Er zijn kleuren die zeldzaam zijn zoals blauwe bakeliet en roze. Maar er is ook nog een bepaalde kleurcombinatie in bakeliet die veel wordt gezocht.
Misschien heb je wel al eens gehoord van ‘End of day’ bakeliet en vraag je je af wat dat nu eigenlijk is.

End of day bakelieten doos

End of day bakelieten doos

Waar komt de naam end of day vandaan?

De term ‘End of day’ komt eigenlijk van de glasverzamelaars. Vroeger was het erg duur en het vereiste veel mankracht en materiaal om verschillende kleuren glas te blazen. Tegen het einde van de dag waren er vaak kleine restjes over van verschillende kleuren die niet zomaar de volgende dag konden gebruikt worden. In de plaats van deze restjes weg te gooien werden ze samengevoegd en daarmee werden nieuwe voorwerpen gemaakt.
Deze ‘End of day’ glazen voorwerpen worden tegenwoordig erg hard verzameld. Het glas van deze voorwerpen is zeldzaam en uniek.

End of day bakeliet

Met ‘End of  day’ bakeliet is het precies hetzelfde verhaal. Voor end of the day bakeliet werden alle restjes van de overgebleven kleuren van die dag samengevoegd en er werden kleine voorwerpen van gemaakt. Deze kleurcombinaties zijn vaak uniek en zeldzaam en daarom worden ze hard gezocht.
Er is wel een verschil tussen ‘End of day’ bakeliet en stockkleuren. Er zijn verschillende gemarmerde stockkleuren die door verzamelaars en handelaars verkeerdelijk als ‘End of day’ bakeliet worden omschreven.

Mississippi Mud bakelite necklace

Mississippi Mud bakelieten halssnoer

Kleurcombinaties in bakeliet

Zo is er de (zeldzame) stockkleur ‘Bluemoon‘. Dat is een combinatie van crèmekleur met diep blauw. Er is ook ‘Chocolate sundae‘ (ook wel Mississipi Mud genoemd). Dat is een combinatie van bruin en crème. Of ‘Paprika‘: een combinatie van crème en roestkleur oranje.
Al deze bakelietkleuren waren uit de catalogus te bestellen en dit zijn dus geen ‘End of day’ kleuren.
En soms kan je denken dat iets ‘End of day’ bakeliet is omdat de kleuren door het mengen verschillende tinten hebben gekregen.

End of day bakeliet herkennen

Echte ‘End of the day‘bakeliet bestaat uit minstens vier verschillende goed te onderscheiden kleuren. Zo kan je bijvoorbeeld ‘End of day’ hebben met zwart, geel, rood en groen. De ‘End of day bakeliet die het meest gezocht wordt heeft kleuren die echt duidelijk van elkaar verschillen. Deze “End of day’ sieraden zijn erg gewaardeerd en ze kunnen best prijzig zijn. Nog zeldzamer is een ‘End of day’ bakelieten sieraad met gekerfde patronen. Als je zoiets kan vinden mag je jezelf echt gelukkig prijzen.
Veel plezier met verzamelen!

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-