new times

oude juwelen verzamelen

Echte rode koraal en imitatie herkennen

Edel koraal: halssnoer met rode koraal

Edel koraal: halssnoer met rode koraal

Echte koraal of imitatie

Ik vind het best wel moeilijk om te zien of iets koraal is of niet. Met deze tips wil ik proberen om duidelijk te maken hoe je kan zien of een sieraad gemaakt is van echte koraal, of gewoon fake is.
Eerst en vooral: het is niet omdat iets niet echt koraal is, dat het geen waarde heeft! Zo zijn er prachtige kralen van Czec glas en mooie retro plastic halssnoeren die misschien geen echt koraal zijn, maar toch waardevol zijn!

Twee soorten koraal

Er zijn twee soorten koraal: diepwaterkoraal en rifkoraal.
De koraal die het meest waardevol is en die voor sieraden wordt gebruikt is diepwater koraal.
De diepwater koraalsoort leeft in diep, donker zeewater met stroming. Het gaat hier dus NIET over de koraal waarmee riffen worden gevormd. De koraal van riffen wordt bijna nooit gebruikt voor sieraden. Bijna, want de enige soort rifkoraal die wel gebruikt wordt, is blauwe koraal. Maar nu ga ik het vooral hebben over diepwater koraal.

Rode en roze koraal

Rode en roze koraal

Diepwater koraal

Diepwater koraal bestaat in twee varianten: edele koraal en halfedele koraal.
Edele koraal is het duurste en het meest zeldzame. Edel koraal heeft meer kleur, is minder poreus, is harder en heeft meer glans dan halfedel koraal.
Halfedel koraal heeft minder kleur, is poreuzer, is minder hard en heeft minder glans dan edel koraal. Halfedel koraal moet bijna altijd gestabiliseerd, gevuld en bijgekleurd worden.

Soorten edel koraal

-rode en roze koraal: wordt vooral rond de Mediterraanse zee en de Japanse kust gevonden
-gouden koraal: groeit enkel rond Alaska en Hawaï
-zwarte koraal en
-bamboekoraal

Soorten halfedel koraal

-Blauw koraal en
-sponskoraal

Roze koraal halssnoer

Roze koraal halssnoer

Hoe kan je nu echt koraal herkennen?

Goed kijken

Eerder postte ik al een bericht over hoe je kan zien of iets glas is of niet.  Echt koraal is duur. Bij halssnoeren gaat men altijd geprobeerd hebben zo weinig mogelijk materiaal verloren te laten gaan. Als je een halssnoer ziet waarvan de kraaltjes grote gaten hebben, dan is het waarschijnlijk imitatie. Bij echt koraal zie je meestal een soort lijnenpatroon, maar niet altijd. Je kan ook natuurlijk ook zien dat iets imitatie is, als alle kralen er precies hetzelfde uitzien: koraal is een natuurlijk materiaal, elk stuk is uniek.

Het gewicht

Een andere indicatie is het gewicht van het sieraad. Echte koraal is meestal zwaarder dan de imitaties.

De melk test

Er zijn sites die zeggen dat je je koraal in een glas melk moet leggen. De melk moet kamertemperatuur hebben. Je moet de koraal 1 tot 2 uur in de melk laten liggen. Als de melk verkleurt, dan is het echte koraal.
Ik heb deze methode wel al getest, maar eigenlijk zag ik niet echt iets verkleuren, terwijl het wél zeker koraal was. Maar dat kan aan mijn ogen hebben gelegen
Wat zeker wél werkt is

De citroensap test

Pas op, dit is een destructieve test! Je moet op een weinig opvallende plaats een druppeltje citroensap laten vallen op het koraal. Vervolgens maak je het plaatsje waar het citroensap werd gedruppeld direct proper met zuiver water! Na een kwartiertje zie je dat echte koraal DOF is geworden waar het citroensap is gedruppeld! Je kan dit dof worden herstellen door het in te wrijven met olie.
Proficiat, je hebt echte koraal!

Hou er rekening mee dat de duurste en beste koraal geen gaatjes, perforaties, breuken en weinig kleurverschil vertoont.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-