new times

oude juwelen verzamelen

Drie gele bakelieten halssnoeren

Drie bakelieten halssnoertjes

Drie bakelieten halssnoertjes

Drie gele halssnoeren

Ik had dit weekend niet veel tijd om op juwelenjacht te gaan, dus vertel ik jullie maar eens een verhaal over een drie paar gele bakelieten halssnoeren die ik al een tijdje in mijn bezit heb.

Butterscotch of Eggyolk

Op de foto die jullie bij dit artikeltje kunnen zien staan drie gele bakelieten halssnoeren. Dit kleur bakeliet staat ook wel bekend als ‘Butterscotch’ of soms wordt het ‘Eggyolk’ genoemd, ‘eierdooier’dus, vrij vertaald. Er is geen exacte wetenschap die de namen van bakeliet bepaald, je moet zelf een beetje bepalen of een halssnoer meer Eggyolk dan Butterscotch is, of omgekeerd.

De drie halssnoeren van op de foto zien er op het eerste zicht vrij gelijkaardig uit, maar ze zijn eigenlijk toch elk verschillend. Dat ga je bij elk stuk bakeliet zien: elk stuk bakeliet is toch nét iets anders van kleur of patroon, of de afwerking of dikte is nét verschillend. Ik vind dat echt super mooi om te zien! Eat that, stupid hedendaagse eenheidsworst!

De halssnoeren

Het middelste halssnoer is iets geler en zou ik eerder Eggyolk noemen. Het ziet eruit om op te eten! Het linkse halssnoer is erg lang, het rechtse is korter en de kralen zijn kleiner. Ik betaalde op een rommelmarktje slechts 1€ voor zowel het linkse als het rechtse halssnoer, koopje!

Vervloekt

Het middelste halssnoer is een ander verhaal, het is vervloekt! Ik betaalde een paar jaar geleden het grootste bedrag dat ik tot nu toe ooit voor bakeliet betaalde: 25€ (eigenlijk nog steeds een koopje). Net op het ogenblik dat de vrouw vanwie ik het halssnoer kocht, mij het wilde overhandigen, brak het touw! Niet erg, want ik vind het toch veiliger om oude halssnoeren opnieuw te rijgen. De verkoopster voelde zich schuldig en ze gaf me een armbandje gratis erbij.

Eenmaal thuis gekomen begon ik direct het halssnoer te rijgen, en toen merke ik dat één van de drie grootste kralen ontbrak! Ik ging direct terug naar het rommelmarktje (gelukkiwas het niet zo ver weg) en ik vroeg de verkoopster of ze toevallig nog een kraal hadden gevonden. Ze had niets gevonden, en ik wilde net terug naar huis gaan toen ineens uit het niets (echt waar, ik zweer het!) de kraal viel en aan haar voeten landde.

We waren allebei zo blij!

Ik kom de verkoopster nog steeds vaak tegen en ze is intussen een goede kennis geworden. Af en toe komt het verhaal over die ene kraal terug ter sprake 🙂

Het halssnoer is één van de mooiste uit mijn collectie.

Dina Lejeune
Dina Lejeune, collector.

Geef een reactie

|
-