new times

oude juwelen verzamelen

De ware kleur van bakeliet

True Colors

De echte kleur van bakeliet

De echte kleur van bakeliet

Een paar jaar geleden kocht ik op een rommelmarkt een bakelieten broche in de vorm van een roos. Het enige probleem was dat de sluiting van de broche kapot was. Dus ik kocht ze toch en legde haar weg om later eens te herstellen.
Twee weken geleden had ik een vervangsluiting en ik besloot de broche te herstellen. De oude sluiting zat met kleine vijzen vast in het bakeliet (de gebruikelijke methode) dus ik moest die er eerst uit krijgen. Ik probeerde een vijsje eruit te krijgen en….er brak een stuk af van mijn broche! Op de foto kan je zien dat de broche een soort van mosterd geel is. Het afgebroken stuk is echter fel wit! Het ziet eruit als de goedkope plastic sieraden die je tegenwoordig overal nieuw kan kopen!
Dat fel wit is dus de oorspronkelijke kleur die deze broche had toen ze nieuw gemaakt werd in de jaren dertig van vorige eeuw.
Ik wist wel dat bakeliet na verloop van tijd van kleur kan veranderen (zie mijn vorige bericht over bakeliet). Maar dat de oorspronkelijke kleuren zo helder waren, dat wist ik helemaal niet.

De oorspronkelijke kleuren

Dus nog eens ter herhaling:
– witte bakeliet werd na verloop van tijd geel
– blauwe bakeliet werd groen
– roze bakeliet werd oranje
– paarse bakeliet werd bruin

Kan je je voorstellen dat de winkels van vroeger gevuld waren met zo ’n fel gekleurde bakelieten voorwerpen? Wow…

Bakelieten broche

Bakelieten broche

Als ik de broche een tijd in de felle zon zou leggen zou dat wit waarschijnlijk wel weer mosterd geel worden, maar daar ga ik me nu niet mee bezig houden. Ik wilde gewoon deze oorspronkelijke kleur laten zien.
Ahja en om alle twijfel weg te werken: ik deed de proef met simichrome en de wrijf-test, dit is echt 100% zeker een oude bakelieten broche.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-