new times

oude juwelen verzamelen

Copycat art deco broche

Art deco broche met chroom en galalith

Art deco broche met chroom en galalith

Broche in strikvorm

Ik vond deze broche in de vorm van een strik een paar jaar geleden op een rommelmarktje. De broche is gemaakt met chroom en galalith, Ze leek me art deco in stijl, maar echt zeker was ik niet.

Wees je eigen sieraden detective

Ik zeg wel art deco, maar de opmerkzame lezer zal wel opgemerkt hebben dat de strikvorm kenmerkend is voor de retro stijl. Waarom dacht ik dan direct aan art deco? Wel, ten eerste door de contrasterende kleuren rood en wit, ook de c-sluiting leek me iets te primitief om veel later nog in gebruik te zijn.  En de vormgeving van deze broche is niet genoeg ‘over the top’ om binnen de retro stijl te kunnen vallen.

Broche van Jakob Bengel

Broche van Jakob Bengel

Jakob Bengel

Pas een paar maanden geleden vond ik ineens op internet een broche van Jakob Bengel die erg veel gelijkenissen met mijn broche vertoont: ze heeft dezelfde strikvorm, ze is opbouw op een ondergrond van chroom en natuurlijk ook het gebruik van twee stukken contrasterende galalith.

Copycat

Copycats zijn van alle tijden, en mijn broche is daar een perfect voorbeeld van. De broche van Jakob Bengel zit stylistisch beter in elkaar, dat voel je gewoon. De twee delen van galalith zijn dikker en ze sluiten beter aan op de chromen afwerking, waardoor het galalith beter beschermd is tegen chippen. Het chroom is dikker en de sluiting is beter dan de broche die ik vond. Ook lijken de twee stukken galalith echt aan te sluiten bij het chroom. En elke overbodige versiering is weggelaten. Er is gewoon beter over nagedacht.
Maar dat neemt niet weg dat de andere broche ook  waardevol is. Waarschijnlijk is ze in de art deco periode gemaakt door iemand die de Jakob Bengel broche wel mooi vond. Best wel interessant om meer over een juweel te weten te komen vind ik!

Achterzijde van art deco strikbroche

Achterzijde van art deco strikbroche

Broche van Jakob Bengel

Broche van Jakob Bengel

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-