new times

oude juwelen verzamelen

Cinnabar (Chinese lak)

Knoop in Cinnabar

Wat is cinnabar

De cinnabar waar ik het hier over wil hebben is een type van chinese lak. De lak bestaat uit het sap van een bepaalde bomensoort (rhus vernicuflua) die in zuid China frequent voorkomt. Het sap wordt hard als het  in aanraking komt met lucht. Het wordt als het ware een natuurlijk plastic dat bestand is tegen water en hitte.

De geschiedenis van Cinnabar

De techniek om de lak op voorwerpen aan te brengen wordt in China al sinds de Neolithische periode (5000 VC tot 2000 VC) toegepast.
Men kleurde de lak met mineralen zoals carbon (zwart), orpiment (geel) en cinnabar (rood). De  gegraveerde lak, die meestal rood werd gekleurd, wordt vaak cinnabar lak genoemd, een verwijzing naar de rode kleur, afkomstig van het mineraal cinnabar. De basis van de gelakte armbanden is meestal hout. De lak wordt aangebracht in verschillende lagen (vaak 30 of 35, maar soms tot 200 lagen). Deze lagen worden één voor één aangebracht. En dan laat men ze drogen door ze aan lucht bloot te stellen. Daarna volgt de volgende laklaag enz. Dit kon weken, soms zelfs maanden duren. Als alle laklagen droog waren, werd het patroon in de laklaag gekerfd. Het is de lak die uitgekerfd wordt, en niet het onderliggende materiaal. Aan de hand van de uitgekerfde patronen kan men meestal de cinnabar-voorwerpen dateren. Oude stukken hebben vaak draken in het patroon, en door de stijl en kwaliteit van de gekerfde patronen kan je met zekerheid zien of een stuk al dan niet oud is.
Tegenwoordig wordt de lak niet meer met het giftige kwiksulfide gekleurd, vaak gebruikt men een soort hars en men gebruikt tegenwoordig ook meestal een plastic basis om deze hars op te leggen. Het resultaat is natuurlijk niet meer hetzelfde als de antieke cinnabar-voorwerpen.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-