new times

oude juwelen verzamelen

Brighter bakelite: de echte kleur van bakeliet part II

Kleurige bakeliet

Eerder postte ik al een artikeltje over de echte kleur van bakeliet.

Witte armband van Brighter Bakelite: je ziet de verkleurde gele kleur vanbinnen

Witte armband van Brighter Bakelite: je ziet de verkleurde gele kleur vanbinnen

Onlangs vond ik de site Brighter bakelite. Ik moet misschien ter verduidelijking vermelden dat ik niet gesponsord ben ofzo…

Bakeliet polijsten

De mensen die deze site hebben herstellen oude bakelieten voorwerpen in hun vroegere glorie door ze hun originele kleur en glans terug te geven. Daarvoor wordt een speciale polijsttechniek gebruikt die enkel het bovenste laagje van het bakeliet verwijdert. Er wordt echt zo weinig mogelijk weg gepolijst.

Het is niet iets om thuis te proberen, want bakeliet kan vreemde chemicaliƫn zoals asbest bevatten.

Hoe werkt het?

Toen ze pas startten kon je je eigen verkleurde bakeliet naar hen opsturen en dan kreeg je het gepolijst terug tegen een kleine vergoeding.
Tegenwoordig kan je enkel nog de gepolijste bakeliet kopen op hun Etsy pagina. Maar volgens mij zijn ze echt niet duur. Zo kan je armbanden in de zeldzame kleur blauw kopen vanaf 60 euro. Daar komen natuurlijk nog verzenkosten bij.

Hier kan je een zeer interessant verslag vinden van iemand die haar bakelieten armbanden nog mocht opsturen om te laten restaureren. De originele kleuren zijn echt geweldig!

Kan je het bakeliet dan nog testen?

Brighter Bakelite laat aan de binnenkant van de armbanden een stukje onbewerkte bakeliet over. Zo kan je de armband nog met simichrome testen. Want je moet er wel rekening mee houden dat deze gerestaureerde armbanden anders niet positief zouden testen met simichrome. Dat heeft iets te maken met de fenol die pas na een paar jaar aan het oppervlak vrijkomt. Het is de formol die ervoor zorgt dat de simichrome van roze naar geel verkleurt.
Dus goed dat je ze nog aan de binnenkant kan testen met simichrome. Met de andere methodes kan je deze herstelde stukken ook nog steeds testen.

Blijven de originele kleuren voor eeuwig en altijd goed?

Wel, ik denk het niet. De verkleuring heeft te maken met de reactie van fenol op lucht, dus die echte kleuren zullen na een paar jaar terug verkleuren. Maar niemand kan zeggen hoe lang dat precies zal duren. De verkleuring heeft ruwweg 70 jaar geduurd dus hopelijk zal het lang duren eer ze terug van kleur veranderen.
Ik vind het gewoon fijn dat je er nu voor kan kiezen om bakeliet te kopen in de originele kleuren waarin het gemaakt werd.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-