new times

oude juwelen verzamelen

Bieden op ebay voor dummies

Deze ochtend zat er een pakketje voor mij in de brievenbus: mijn bakelieten halssnoer dat ik onlangs via ebay kocht!
Het is niet dat ik erg vaak sieraden of andere zaken online koop…Ok, als we op reis gaan, zullen we 1 kans op 2 via internet hebben geboekt. Of als er een nieuwe wasmachine of frigo moet komen, zullen we ook steeds op internet naar de beste prijs op zoek gaan. Wat dat betreft heb ik eigenlijk enkel positieve ervaringen gehad met kopen via internet: meestal vinden we online de toestellen die we het liefste hebben, voor veel minder geld dan in de electrowinkels als Van Den Borre, Krefel of Mediamarkt.
Als het echter gaat over OUDE dingen kopen via internet, en dan vooral sieraden, dan ben ik toch een watje. Ik heb al wel eens een zogezegd “bakelieten” halssnoer gekocht dat dan achteraf hout bleek te zijn…Ook heb ik eens een broche gekocht waar dan achteraf van bleek dat er steentjes misten…
Maar voor dat soort zaken vind ik ebay een zeer goede en veilige site voor de koper: je kan altijd contact opnemen met de verkoper als iets niet in orde is, en meestal zal die het item wel terugnemen. Zij willen hun feedbackscore natuurlijk niet in het gevaar brengen.
Hoe pak je dat nu aan, als je een leuk sieraad ziet dat je wil kopen?
Allereerst kijk ik naar de feedbackscore van de verkoper. Als hij een feedbackscore heeft van minder dan 97, dan ga ik meestal geen zaken doen met hem. Maar natuurlijk is het aantal transacties ook belangrijk. Verder kijk ik waar de verkoper woont, en welke objecten hij nog allemaal verkoopt en in het verleden heeft verkocht. Iemand die 1 zogezegd oud stuk aanbied, en de rest van zijn koopwaar is allemaal gloednieuw…dat moet ik toch onderzoeken. Ik kijk of er andere bieders zijn, en wat die andere bieders in het verleden allemaal hebben gekocht. Verder bekijk ik de verzendkosten en wanneer de transactie eindigt, en ik wacht af.
Zo’n 5 minuten voor de transactie eindigt, log ik terug aan op ebay en kijk ik hoe alles vlot met de biedingen. Ik bepaal mijn maximumprijs die ik voor het voorwerp wil betalen en vul dat cijfer al in, maar ik doe nog geen bod! Dat is pas voor de allerlaatste secondes.
Als je gewoon het bedrag invult dat er nu staat, heb je veel kans dat er iemand het item voor je neus wegkaapt voor enkele euro’s. Als je 5 minuten voor het einde van de transactie begint te bieden, geef je anderen de kans om je nog te overbieden.
Dat is hoe ik het doe. Geef gerust je mening als je er anders over denkt!

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-