new times

oude juwelen verzamelen

Bakelieten sieraden verzamelen

Bakelieten sieraden verzamelen

Bakelieten sieraden verzamelen

Waar kan je bakelieten sieraden vinden?

Hier ben ik aan een heikel punt gekomen…Zelf ben ik echt helemaal gek van bakelieten sieraden. Ik hou van hun kleuren, hun geur, hun gewicht, de klank van een paar armbanden als ze tegen elkaar botsen…
Maar ik vind bijna niets! Als ik shop op ebay zie ik op ebay Amerika veel keuze aan bakelieten juwelen. Vaak gaan ze daar voor hoge prijzen van de hand. Maar als je dan kijkt op de site van ebay in België, dan vind je bijna niets.
Ook op rommelmarkten en tweedehandsbeurzen zijn de bakelieten sieraden heel erg zeldzaam. Ik heb verschillende theorieën ontwikkeld over het WAAROM daarvan. De meest simpele verklaring zou zijn dat die sieraden wel te vinden zijn maar dat ik gewoon niet goed rondkijk. Maar dat geloof ik niet echt. Ik weet intussen genoeg om echt goed te zoeken.
Wat ook een theorie is, is dat de bakeliet-rage in de jaren ’30 gewoon ons land is voorbijgetrokken en dat mensen gewoon niet geïnteresseerd waren/zijn in bakelieten juwelen. Ook die theorie deugt niet.

Er is nog veel bakeliet te ontdekken!

Ik denk dat er nog erg veel bakeliet op zolders en in juwelenkistjes verborgen zit.
Van goud en zilver weten de mensen de waarde, en als de goudprijs hoog staat zal er weer een hele hoop geërfde gouden sieraden in smeltkroezen verdwijnen.
Met “costume jewelry” en bakeliet in het bijzonder ligt dat net iets anders, daar is de waarde veel minder duidelijk.
Mensen weten ook vaak niet WAT ze precies in huis hebben, en ach, die paar juwelen staan toch eigenlijk niet in de weg. Dus ik denk dat het daarom is dat ik zo weinig bakelieten sieraden kan vinden.
Als ik al iets zie, zijn het meestal clipoorbellen of erg simpele armbanden.
De mooi versierde modellen zoals je vaak op sites in Amerika ziet, hebben spijtig genoeg nog nooit mijn pad gekruist.

Clipoorbellen en schroefoorbellen

De reden waarom je vooral clipoorbellen en schroefoorbellen tegenkomt, en geen oorbellen voor oren met gaatjes is dan weer wel simpel: vroeger had niet iedereen gaatjes in de oren. Gaatjes in de oren werd niet in alle kringen geduld. Het werd soms echt als ongepast gezien. Het was een kwestie van mode en gebruiken. Vandaar dus de overvloed aan clip- en schroefoorbellen uit het verleden. Tegenwoordig heeft bijna iedereen gaatjes in de oren. Maar toch blijven vooral de schroefoorbellen wel comfortabel om te dragen. Bij schroefoorbellen kan je de spanning door middel van een veertje zelf aanpassen. Dus als je oorbellen teveel spannen, dan maak je het vijsje gewoon iets losser en klaar is kees. Een erg aangenaam systeem dus.

Waarom bakeliet verzamelen?

Ik begrijp eigenlijk niet waarom niet iedereen bakelieten juwelen verzamelt. Bakelieten juwelen zijn een prima investering: ze worden steeds zeldzamer en dus duurder. Een prima investering! Bovendien is bakeliet uitgevonden door de belg Leo Baekeland. Sieraden nemen niet veel plaats in beslag en bakelieten sieraden in het bijzonder bestaan in alle mogelijke soorten vormen en kleuren. Perfect te combineren met elke mogelijke outfit. Bakelieten sieraden zijn de echte droom voor menig verzamelaar.

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-