new times

oude juwelen verzamelen

Bakelieten parure!

Bakelieten demi parure

Jaaaaa ongelofelijk, het is geluk!
Dit weekend heb ik een bakelieten ring gevonden, waardoor ik nu een volledige bakelieten parure heb!
Ik ben nog niet te kieskeurig, want mijn parure bestaat uit 3 stuks juwelen, terwijl er parures bestaan met wel 5 stuks of meer!
Voor wie het nog niet wist: een parure is een set van verschillende samen passende sieraden. Parures werden erg populair in Europa vanaf de 17e eeuw. In die tijd kon een parure bestaan uit: een kam, tiara, halssnoer, diadeem, bandeau, broche, een paar armbanden, pins, ringen, een paar oorstuds en een paar oorhangers. Vaak waren die sieraden zo ontworpen dat je ze kon aanpassen aan de laatste mode. Sommige halssnoeren of tiara’s  konden worden gedragen als armbanden, haar ornamenten, broches of oorringen. Kijk maar naar de sieraden van ons koningshuis. Daar zijn ook een paar sieraden in gebruik die op verschillende manieren kunnen worden gedragen.

Maar we dwalen af. Mijn parure is een stuk minder glamoureus dan deze die ik net heb beschreven.
Tegenwoordig wordt een set van 3 bij elkaar horende sieraden al een parure genoemd. Een set van 2 bij elkaar horende sieraden is een demi parure.
Zo kan een armband met bijpassende ring een demi parure genoemd worden. Komt daar nog een set oorbellen bij, dan heb je een parure.
Ik had al een mooi amberkleurig bakelieten halssnoer en een eveneens amberkleurige bakelieten armband.
Dit weekend is daar een amberkleurige bakelieten ring bij gekomen.
Bakelieten ringen kom je veel minder vaak tegen dan armbanden. Geen idee waarom, maar het is de eerste bakelieten ring die ik vind.
En ik heb het geluk dat hij mij past! Dat kom je dus nog minder vaak tegen: een bakelieten ring die past! Vaak zijn ze te klein van diameter voor de hedendaagse vrouwen.
Misschien hadden onze grootmoeders smallere vingers?

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-