new times

oude juwelen verzamelen

Bakelieten armband: Polka dot

Polka dot bakeliet

Ik vond deze polka dot bakelieten armband een paar maanden geleden in een kringloopwinkel!

Vondst van de dag

Hij lag een beetje verborgen in een toonkastje. Ik zag hem en ik wist direct dat ik hem moest kopen.Het is op dit ogenblik echt mijn meest geliefde sieraad.
Je moet weten dat ik al super blij ben als ik de meest simpele bakelieten juwelen kan vinden. Bij deze armband sprong ik dus een gat in de lucht. Een echte aanwinst voor mijn bakeliet verzameling!
Het polka dot patroon is erg geliefd bij verzamelaars. Ik vermoed omdat er veel meer armbanden in één kleur werden gemaakt dan in dit polka dot patroon.
Dit is een ‘platte armband’. De ‘volle’ armbanden zijn nog populairder. Je hebt armbanden met 4, 6 of 8 polka dots. Heel af en toe vind je een armband met 5 polka dots.

Hoe werd het gemaakt?

Polka-dot-bakeliet

polka dot green bakelite bracelet

Het patroon zelf was eigenlijk redelijk eenvoudig te maken: de holle bakelieten buis werd in de juiste breedte afgeknipt en vervolgens werden er uitsparingen in gefreesd. Deze uitsparingen werden vervolgens ingelegd met stukjes bakeliet van kleine staafjes. Daarna alles polijsten en klaar was je armband! Ik vermoed dat deze armband in de jaren ’50 werd gemaakt.
Je kan de polka dot armbanden in alle soorten kleuren vinden: geel met zwarte stippen, rood met gele stippen, groen met rode stippen enz.
Tegenwoordig is het polka dot patroon terug erg in de mode. Je kan het zowat overal in terugvinden: servies, rokjes, tafelkleedjes enz. Ik ben er in ieder geval voor gewonnen!

 

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-