new times

oude juwelen verzamelen

Bakeliet of niet? Hoe je bakeliet kan herkennen en testen

Bakeliet of niet?

Als je een beetje met vintage juwelen bezig bent, zal je waarschijnlijk wel al bakelieten sieraden hebben tegengekomen. Misschien zelfs zonder dat je het wist!
Maar hoe kan je nu weten of iets bakeliet is of niet?
Wel…Ik heb al verschillende manieren uitgeprobeerd. En ik wil je in deze post laten weten hoe je redelijk gemakkelijk kan zien of iets bakeliet is of niet.
Bakeliet herkennen

Groene bakelieten sieraden

Groene bakelieten sieraden

De wrijftest

De eenvoudigste manier om bakeliet te herkennen is hard op het voorwerp wrijven met je duim. Als je hard en snel genoeg wrijft, dan kan je de fenolgeur van bakeliet ruiken. Fenol ruikt naar oude tellerkasten, of sommige mensen vinden dat het naar ziekenhuizen ruikt…Het is in ieder geval een erg kenmerkende geur en als je hem eens geroken hebt, dan ga je hem altijd herkennen.
Ik kan aanraden om bv. bij een handelaar die je kan vertrouwen een erg simpel voorwerp te kopen van bakeliet. Neem het mee naar huis, wrijf erop en ruik de indringende geur! Proficiat, vanaf nu kan je deze geur bij andere voorwerpen ook herkennen!
Maar bij mij werkt die techniek niet altijd even goed. Sommige voorwerpen van bakeliet ruiken gewoon minder sterk naar fenol dan andere. Niets aan te doen.

Heet water test

Ik heb ook al geprobeerd om mijn sieraden in kokend water te leggen, ook om die fenolgeur te ruiken. Deze techniek raad ik iedereen ten stelligste af!
Ten eerste: celluloid sieraden kan je zo kapot maken! Die smelten en worden kleverig.
Ten tweede: ik heb zo al verschillende bakelieten sieraden gehad die al hun glans verloren na zo’n heet badje…Ik heb ze gelukkig nog kunnen redden, later daarover meer.
Maar deze manier is voor mij zeker een NO GO.

De hete naald test

Je kan hier en daar op websites lezen dat je met een hete naald in het voorwerp moet prikken, en dat je zo bakeliet kan herkennen. Maar dat moet je dus NOOIT doen.
Als je met oude celluloid te maken hebt i.p.v. bakeliet, kan het voorwerp zelfs ontploffen! Zeer gevaarlijk dus. En dan spreken we nog niet over al die leuke sieraden die je met deze techniek kapot maakt. Nog een NO GO dus.

“O nee ga ik nu ooit nog te weten komen hoe ik bakeliet kan herkennen?”
Wanhoop niet want hier is:

De simichrome test

Deze test werkt voor mij perfect. Dit is dan ook de perfecte tip die ik aan iedereen kan geven: gebruik simichrome om bakeliet te herkennen!
Dit product zorgt er niet alleen voor dat je bakeliet kan herkennen en dat het terug glanst als nieuw, het is ook erg veilig voor je bakeliet.
Neem een oorstokje, doe er een zeer klein beetje simichrome op. Je voorwerp goed inwrijven en voila! Resultaat!

Als het oorstokje geel kleurt, dan is het voorwerp bakeliet. Dit kan elke schakering en tint van geel zijn: lichtgeel, donkergeel, geelbruin enz.
Als het roze blijft dan heb je met een ander materiaal te maken.

Eén uitzondering op die regel (niets is perfect) zwarte bakeliet kan je er niet 100% zeker mee herkennen. Soms geeft zwarte bakeliet gewoon een zwart oorstokje.
Dat komt omdat zwarte bakeliet vaak 1 of andere rare afwerkingslaag kreeg.
Simichrome kan je spijtig genoeg lokaal niet gemakkelijk vinden. Ik heb het via ebay gekocht in Amerika.
Maar met 1 tube doe je echt jàren. Een goede investering lijkt me.
Ik ben echt blij dat ik deze manier heb gevonden! Hopelijk heb jij er ook iets aan en kan je nu bakeliet makkelijker herkennen.

admin
NewTimes admin, webmaster.

3 Comments

  1. Rietje Lodeizen

    Wat een heerlijke site. Wat leer ik hier veel van.
    Ga dus onmiddellijk simichrome kopen. Hoop dat ik het vind. Groet Rietje

  2. M.Dobma

    Simichrome is via Google makkelijk te vinden en te kopen in Duitsland. Daar wordt het tenslotte ook gemaakt

Geef een reactie

|
-