new times

oude juwelen verzamelen

Art deco ring met diamant

Art deco ring met diamant

Art deco ring met diamant

Kerstcadeau aan mezelf

Een eeuwigheid geleden was ik het mooiste kerstgeschenk dat mijn mama heeft gekregen. Geen leuke dag om te verjaren. Maar om het leed te verzachten kocht ik mezelf dit jaar een verjaardagscadeau onder het motto: wat je zelf doet, doe je meestal beter.

Art deco ring

Ik was al erg lang op zoek naar een art deco gouden ring. De ring die ik kocht is van 15 karaat geel goud met een plaquette in platina. Er zit één briljant geslepen diamantje in het midden, de andere diamantjes zijn roos geslepen.

Diamant

Diamant is de hardste edelsteen op de schaal van Mohs. Daarom moet diamant altijd met een andere diamant bewerkt worden als hij moet geslepen worden.

Briljant geslepen diamant

Briljant geslepen diamant

Slijpvormen van diamant

Briljant is een slijpvorm van diamant waardoor er verschillende facetten ontstaan. De diamant heeft dan de vorm van een soort hoorntje waardoor het licht erg goed gereflecteerd wordt door de steen. De briljantvorm is uitgevonden door de Antwerpenaar Marcel Tolkowsky in 1919. Tegenwoordig heeft de briljant 58 facetten, maar in de loop der tijd zijn er veel verschillende varianten van de briljantvorm ontstaan. Andere slijpvormen zijn: ovaal (56 facetten), princess (76 facetten, rechthoekig), marquise/navette (56 facetten), hart, enz.

De roosvorm

De roosvorm is een slijpvorm die in de 16e eeuw in Antwerpen werd uitgevonden.  Deze slijpvorm werd tot begin 20ste eeuw vaak gebruikt. Bij deze slijpvorm is de onderzijde van de steen plat. Deze diamanten werden vaak gezet in juwelen met daarachter zilverpapier. Zo kon de steen toch mooi licht reflecteren. In die tijd bestond verlichting binnenshuis uit kaarsen en dit soort diamant glanst prachtig in kaarslicht. De juwelen die met zilverpapier gezet zijn mochten niet nat worden, want anders kon het zilverpapier beschadigd worden.
Tot het begin van de 19e eeuw werden alle diamanten met de hand geslepen, daarna werden er machines geïntroduceerd. Daardoor zien antieke diamanten er vaak niet ‘perfect’ uit. Dat was ook niet mogelijk met de hulpmiddelen die ze toen ter beschikking hadden. De roosvorm wordt tegenwoordig niet meer gemaakt. Maar veel roosdiamanten werden later hergebruikt. Dus het kan perfect zijn dat je een art deco ring ziet met roosgeslepen diamanten.
Tot de 18e eeuw waren diamanten vooral voor de adel, en de erg rijken. Het is pas sinds de victoriaanse tijd dat diamant ook voor gewone burgers beschikbaar werd. Er werd toen een nieuwe diamantmijn ontdekt in de Afrikaanse Kaap. Daardoor kwamen er grote hoeveelheden diamanten beschikbaar.

De waarde van diamant

Tegenwoordig hangt de waarde van diamanten af van vier kenmerken: cut,carat, clarity en color.

Cut (de slijpvorm):

deze moet een goede proportie en verfijning hebben zodat de schittering van de diamant mooi tot uiting kan komen

Carat:

het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat (1 karaat is 0,2 gram). Vroeger werd een zaadje van de Johannesbroodboom als standaard gebruikt. Een briljant geslepen diamant van 1 karaat is ongeveer 6,5 mm groot in diameter.

Clarity: de zuiverheid van de diamant.

Diamanten kunnen vanbinnen en vanbuiten kleine oneffenheden hebben: scheurtjes, of resten koolstof of stikstof binnen in de steen. De zuiverheid van de steen wordt in verschillende categorieën onderverdeeld:
LC: loupe clean: met de loep is geen enkele onzuiverheid te zien
VVS1 en VVS2: very very small inclusions: de inclusies zijn erg moeilijk tot moeilijk te vinden met de loep
VS1 en VS2: very small inclusions: de inclusies zijn vrij gemakkelijk te vinden met de loep
SI1 en SI2: small inclusions: de inclusies zijn gemakkelijk tot erg gemakkelijk te vinden met de loep
P1, P2 en P3: pique 1, 2 en 3: inclusies moeilijk tot makkelijk te zien met het blote oog, en hebben invloed op de schittering van de diamant.

Het mag duidelijk zijn dat VVS1 beter is dan P3! Een LC diamant komt volgens mij erg zelden voor, er zijn ook erg veel synthetische diamanten gemaakt en deze hebben dan geen inclusies. Er wordt dan ook altijd gezocht naar inclusies om te bepalen of een diamant synthetisch is of echt.

Colour: kleur van de diamant:

een echt zuiver diamant is kleurloos. Dit is dan ook het meest waardevolle. Er bestaan ook veel gekleurde diamanten. Deze kleur wordt veroorzaakt door insluitsels in de diamant.

 

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-