new times

oude juwelen verzamelen

Antieke medaillons/lockets

De laatste tijd ben ik steeds meer in de ban gekomen van antieke medaillons of lockets. Ik heb intussen een kleine verzameling aangelegd. Als ik er eentje zie raak ik steevast verliefd en wil ik het kopen.

Wat is een locket of medaillon?

Een locket of medaillon is een juweeltje dat open kan gaan en waarin plaats is om een herinnering aan een geliefde te bewaren zoals een foto of een haarlok. Er hangt een zweem van mysterie rond het medaillon, want alleen degene die het draagt weet wat erin zit. En datgene wat erin zit  is zo dierbaar dat het dicht bij het lichaam wordt gedragen.

Laat victoriaans 14 karaats gouden hart medaillon met zaadparel en robijn

Laat victoriaans gouden hartmedaillon

De verschillende vormen van medaillons/lockets

Medaillons zijn er in verschillende vormen. Ovalen, harten en cirkels komen het vaakst voor. Ze worden gedragen aan halssnoeren, bedelarmbanden, broches enz.
Medaillons werden vaak gemaakt uit edele metalen zoals goud of zilver. Vaak werden ze gedecoreerd met email, edelstenen of graveerwerk.

De geschiedenis van het medaillon/locket

Het medaillon stamt af van de religieuze hangers met een compartiment die dateerden uit de middeleeuwen en de Renaissance.
In de 16e eeuw was het de mode dat de koningin of koning aan zijn getrouwen een medaillon gaf met daarin een portretje van hemzelf.

Victoriaans hartmedaillon

Victoriaans hartmedaillon

Ze werden in deze periode ook vaak gebruikt als rouwjuweel. Het leven was toen veel meer fragiel dan tegenwoordig. Medaillons met een herinnering aan een dierbare werden toen onder de kleren gedragen, dicht bij het hart.
Tijdens de victoriaanse periode werden medaillons erg vaak gegeven aan geliefden. Juweliers werden steeds beter in het schilderen van miniatuurportretjes op ivoor. Verloofden droegen medaillons in hartvorm met parels, edelstenen of monogrammen. Zelfs koningin Victoria droeg een armband met een portretje van haar man, prins Albert in het midden.
In 1861 stierven zowel prins Albert als de moeder van koningin Victoria. Er begon een periode van grote rouw voor het land. Victoria vond dat elke weduwe even erg in rouw moest zijn als zijzelf. Hertrouwen was niet mogelijk. Van toen af werden rouwsieraden erg populair.

Het rouwmedaillon

Rouwmedaillons werden gemaakt in donkere kleuren, vb van git, ebbenhout of gutta percha, een soort rubberachtige substantie. In de medaillons zat vaak een lok haar van de gestorvene of een stukje van zijn of haar kleren. Rouwmedaillons werden vaak gedecoreerd met zaadpareltjes. Die stelden dan de tranen voor van diegene die achterbleef zonder de gestorvene.
Tegen het eind van de 19e eeuw werd de fotografie beschikbaar voor meerdere lagen van de bevolking.  Al gauw werden er minder vaak lokken haar in de medaillons gestoken en werden er meer foto’s gebruikt als herinnering.

 

admin
NewTimes admin, webmaster.

Geef een reactie

|
-